Sárga Rózsa

2023-07-29

Sárga Rózsa táncjáték

A Sárga rózsa Jókai Mór 1892-ben írt pusztai regénye, amelyben szinte egy etnológus igényességével részletezi a Hortobágy természeti- és szokásvilágát. A táncelőadásban ennek a paraszti világból inspirálódott regénynek a drámai történetét dolgozta fel a Maros Művészegyüttessel Könczei Árpád koreográfus-rendező. A szerelmi háromszög a két gyerekkori barát Decsi Sándor és Lacza Ferkó, illetve Sándor szerelme, Klári között irodalmilag közismertnek mondható. De különleges lesz, ahogy a hortobágyi vérmérséklete és értékrendje elkezdi irányítani a konfliktust. A regény szereplőinek Jókai szinte természeti minőségeket ad: Sándor szenvedélyes, határozott, mint a lovak; Ferkó óvatos, fegyelmezett, mint a bika; Klári ritka és különös, mint a sárga rózsa. Az előadás alaphangulatát meghatározzák a pásztorság magányának csendjei, a pásztor-férfiban dúló feszültségek, a némaságból súlyosan megfogalmazott szavak, az ember és a körülötte élő természet karakter-formáló viszonya. Az előadás alkotóit éppen ezek a szimbolikus, a görög drámákra emlékeztető toposzok inspirálták. Így a Sárga rózsa című előadás ezeknek az ősi történeteknek, jelentéseknek és erőknek a hullámzása. És ennek a hullámzásnak mi tudna jobb hordozója lenni, mint a Hortobágy népdalai, néptáncai és népviselete? A szemünk előtt bomlanak ki a szerelmi tragédia szálai, és oldódik meg minden a maga rendje szerint – ahogy az életben is ismerjük.

Alkotók: Dramaturg – Györfi Kata, zenei összeállítás – Könczei Árpád, jelmezkészítés – Soós Margit, Szász Zsuzsa, Szélyes Andrea, táncoktató – Majer Tamás, táncoktató, rendező asszisztens – Könczei Villő, díszlettervező – Csiszér Csilla. Rendező-koreográfus – Könczei Árpád, Harangozó-díjas. Tánckarvezetők – Farkas Sándor-Csaba, Kásler Magda, zenekarvezető – Moldován Horváth István, igazgató – Barabási Attila-Csaba. 

Jegyek május 15-étől a Maros Művészegyüttes jegypénztáránál, vagy a 0757-059-594-es telefonszámon, hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között foglalhatók.

.