Március 6-án lesz Mikházán a faültetés

2021-02-04

A mikházi Csűrszínházi Egyesület, a nyárádremetei önkormányzat és a Maros Megyei Múzeum az idén március 6-án szervezi meg a tavalyra tervezett, de a világjárvány miatt elmaradt faültetési akciót.

A faültetést a budapesti Nemzeti Színház Trianon 100 rendezvénysorozataként kezdeményezte, kötődve Wass Albert A Tizenhárom almafa című előadás bemutatójához, amely előtt a Nemzeti Színház parkjában és még tizenkét településen a helyhatóságok képviselőivel közösen, elültettek szimbolikusan egy-egy almafát. A pandémia előtt az össze-és az együvé tartozás jegyében a mikházi Csűrszínházi Egyesület, a nyárádremetei önkormányzat és a Maros Megyei Múzeum is jelezte szándékát, hogy bekapcsolódnak az akcióba, amelyet azonban halasztani kellett. Ugyanakkor a Csűrszínházi Egyesület ezáltal társul a Tündérkert-mozgalomhoz is, amelynek célja a gazdag, de pusztuló vidéki világ őshonos gyümölcsfajtáinak megőrzése. Az első Tündérkertek megálmodói, Kovács Gyula pórszombati erdész,
Szarvas József színész, valamint Ambrus Lajos író voltak. Törekvéseiket felkarolta a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium is.

Továbbra is felkérjük ezúttal az erdélyi színházakat, (kőszínházakat, független és magántársulatokat), népi együtteseket, ifjúsági-és bábszínházakat, napilapokat, irodalmi folyóiratok, rádió és televízió csatornák szerkesztőségeit, önálló vállalkozásokat, magánszemélyeket, hogy járuljanak hozzá egy-egy gyümölcsfa szimbolikus ültetéséhez. Az esemény 2021. március 6-án 11 órától lesz. Az ültetésen résztvevők Mikházán a Csűrszínház udvarán találkoznak majd innen a faluban kijelölt helyszínekre mennek. Adományozási és részvételi szándékukat kérem jelezzék a szelyesferenc@gmail.com e-mail címre, vagy 0744-394-186-os telefonszámon. Egy facsemete ára: 20 lej.

Csak akkor lehetünk erősek, ha kis dolgokban is összetartunk!

Szélyes Ferenc a mikházi Csűrszínházi Egyesület elnöke

.