Örkény István: Tóték – táncszínház

2022-06-14

Örkény István abszurd tragikomédiájában rendkívüli szerepet kap az a fajta testiség, amely sokszor a humor, máskor a nyomor és kín forrását jelenti. Táncszínházi előadásunk főként a nonverbalitás eszköztárát használja, szereplői a drámai szövegből jól ismert különleges karakterek testi-lelki kivetülései a térben. A test kifejező ereje, a szerepformálás fizikális lehetőségei, a mimika és a mozdulatok energiája meséli el ezt az örökérvényű történetet, mindezt egy sajátos dramaturgiai vonalvezetéssel a néptánc és népzene nyelvén.

Az előadásban különböző népi énekek és csujogatások csendülnek fel, amelyek dramaturgiai funkciója a történet érthetőségében ragadható meg. Olyan „szövegtest” készült az adott mozgásanyaghoz, amely az archaikus népi énekeink szövegéből táplálkozva néhol tovább gördíti, máshol kommentálja, vagy, akár öniróniával tele, kifigurázza az eseményeket. A koreográfiák kifejező ereje, a történet fanyar humora, a karakterek humánus és torz oldala, a groteszk elemek szembeállítása mind az előadás szerves részét képezik. A Bekecs néptáncszínház célkitűzése egy néptáncszínházi kísérlet létrehozása, amely egy közismert történeten alapul, a fekete humort nem mellőzi, szórakoztató, miközben kiábrándít, feltölt, de legfőképpen gondolatokat ébreszt a nézőben.

Őrnagy: BENŐ BARNA-ZSOLT, Tót: MÉSZÁROS ZOLTÁN, Tótné: KINDA BOGLÁRKA, Ágika: RITZIU ILKA KRISZTINA, A postás: NAGY-KERESZTESI TAMÁS, Gizi Gézáné egy rossz hírű nő: FÜLÖP ESZTER, Elegáns őrnagy: SUBA RÓBERT, Tomaji plébános: SIKLODI CSABA, Cipriani professzor: ÖRDÖGH GÉZA, Szűz Mária: SAMU ETEL-IMOLA, Kántorné: SAMU ETEL-IMOLA, Szereplő: FÜLÖP ESZTER, GYÖRGY ANITA, GYÖRFI ALÍZ, MÉSZÁROS TÜNDE, MIKESI JÚLIA, NAGY-KERESZTESI TAMÁS, ÖRDÖGH GÉZA, SIKLODI CSABA, SUBA RÓBERT, VASS TÜNDE.

Rendező-koreográfus: GYÖRFI CSABA, Díszlettervező: SZŐKE ZSUZSI, Jelmeztervező: LOKODI ALETTA, Zeneszerző: IFJ. CSOÓRI SÁNDOR, Koreográfus: FARKAS TAMÁS, FARKAS ÁGNES, Koreográfusasszisztens: MÉSZÁROS ZOLTÁN, Fény:ASZALOS ATTILA, Hang: KOVÁCS ANDOR. Technikai munkatársak: MAGYARI ATTILA, NÁM NÓRBERT-NIMRÓD.

Forrás: https://www.theater.hu/hu/szinhazak/bekecs-neptancegyuttes--919/eloadasok/totek--13622.html

Fotó: Bekecs Néptáncszínház

 

Az előadás június 26-án vasárnap 20 órától lesz a Csűrszínház színpadán.

.